60-tals mode

Kakafoni hjälper er att återskapa tidernas snyggaste stilar. Här kan ni läsa mer om modet på 60-talet.

Klänning A-linjeformad 60-tals klänning.
Kappa
Dubbelknäppt kappa utan krage i 60-tals stil

60-talet var vågat mode. Baddräkterna och binkinis var ett exempel på detta. De var i miniformat, ibland bara några remmar. Stilikoner på 60-talet var Twiggly och Jacqueline Kennedy. Minikjolen, kvinnliga dräkter och mods-stilen dominerade 60-talet. Kärnan i 60-tals mode var minimodet och rymdmodet.

Ungdomsmodet från 50-talet blomstrade på 60-talet
Modet på 60-talet kantas av den nya ungdomskultur och ungdomsmode som började växa fram på 50-talet. Modet var stort uppdelat mellan åldrarna. Det glada 60-talet innebar mycket frihet att använda sin kreativitet i sin stil och gärna vara provocerande. Man talade mycket om det globala samhället som visade sig i klädesstilen. Nu fanns inte chaneldräkten i garderoben längre.

Början av 60-talet
Kennedylooken var med kortärmade rundhalsade och nästan figurformade klänningar, knäkorta dubbelknäppta dräktjackor. Jackies prydliga dräkter föll både tonåringar och damer för. Modet från 1964 till 1966 fokuserade sig på fyra delar av kroppen: mage, ben, armar och hals. Man visade ingen mage, mycket ben, smala ärmar och fattig halslinje.

I början av 60-talet användes bleka, pudriga pasteller – rosa, ljusblått, pistage, gult, turkos. I mitten av 60-talet gick man mer till abstrakta mönstren i starka färger och därefter gick man till grafisk op -mönstrat i svart och vitt. Vilket var väldigt populärt.

Under rymdåldern (1968-1969) kunde man se hur byxkostymen och överallen kom som universalplagg där materialet bestod av polyester och crimplene (svart eller vitt). Under 60-talet blev kläder mer och mer tajtare p.g.a. syntetmaterialet.

Jackor 60-talet
Kappor och jackor var hit på 60-talet. Cape är en ärmlös kort, knälång eller lång mantel med eller utan krage, ibland med kapuschong var moderna mellan 1960-1962 och återkom sedan på nytt i slutet av 70-talet.

Håret
Under tidiga 60-talet var det modernt att håret på tjejer var högt. Högt eller uppsatt om man hade långt hår. Gärna tuppera håret med hårspraj. Se inspiration Jackie Kennedy. Det var inte heller ovanligt med att ha en tofs på huvudet och en massa volym. Stora lockar.

Männens mode på 60-talet
Hos männen var det kostymen som fortfarande gällde som herrkläder men snart blev den alltmer figurslimmad, detaljfattig och ganska könlös. Istället var det raka gabardinbyxor, raka långa jackor med dold knäppning, figurslimmad skjorta eller bomullspolo. Mot slutet av 60-talet kom även två uniformer som trend. Den ena var Maos kamouflagegröna uniform med stora utanpåfickor och ståkrage och Maojackan som gjordes bl.a. av Mah-Jong, i manchester.

Runt år 1967 hade männen på sig figursvängda jackor i purpurfärgad sammet, höga skjortkragar med långa mjuka snibbar, manchester med dubbla volanger, benslanka sammetsbyxor och halvlångt hår. Man kallade dem för new romantics och de var de som skulle börja med det gatumode som långt senare skulle kallas för new age.

Popmusiken dominerade
The Beatles var stora mellan 1963-69. Deras frisyrer och klädsel blev symboler för klädstilen. Andra klädikoner på 60-talet var Bob Dylan och Mick Jagger. Deras kläder var provocerande, påminde ibland om kläder som bars i westernfilmer. “Kläderna var en form av protest”. Aldrig tidigare har banden mellan modet och musiken varit så stark som på 60-talet. Man kunde se på gatugäng som hade ett alldeles eget klädspråk som edwardians, mods, klädda ungefär som dandier, med stela skjortkragar, färgstarka halsscarves, byxor i mönster, figursydda kavajer med sammetskrage (“beatlsjackan”).

Mods-kulturen och det “galna 60-talet”
Mods är en förkortning av “moderns”, gjorde entre 1963 med The Beatles som stilikoner. Modsen använde merparten av sina pengar på kläder. Stort intresse för blues- rythm och bluesmusik. Ex. Booker T och Wilson Pickett. Mods var klädda i eleganta kostymer, skjorta med smal slips och parkas. Raka, åtsittande byxor och lite längre hår. Gärna sidbena.

Andra artister som agerade som stilikoner på 60-talet, Diana ross, Smokey Robinson, Michael Jackson, Stevie Wonder. Dessa artister gick under Motown skivbolag och strävade efter att ha en mer smart, elegant och framåtsträvande “look”. Dylans klädstil utvecklades från beatnik till hippie till contryrockare. Beatles gick från stilfulla kavajer till utflippade uniformer. The Surpremes klädde sig i långa handskar, satäng-klänningar och fjädrar.

Med en enda blick kunde man se vilken sorts musik man lyssnade på och vilka attityder man stod för. Alla kunde klä sig som de hade lust.

Stor förkärlek till jazz.
Klädstil handgjorda sandaler, svarta höghalsiga tröjor. Svarta baskrar och svarta åtsittande byxor. Svart topp till tå.

Minikjolen gjorde succé på 60-talet
Minikjolen, kjolen som slutade 20-25 cm över knät, var en trend som dominerade sena delen av 60-talet. Strumpbyxorna gjorde entré på 60-talet. Strumpbyxor användes i alla färger. Modet på 60-talet var som ett permanent cocktailparty. 60-talet kantades med färg, åtsittande tröjor och ett stort utval av wet-look PVC-kläder med självlysande stjärnor på. Minibyxkjol var modernt. Till korta kjolar, kom långa jackor.

Smink 60-tal
Sotade ögon var modernt. Mycket kajal och långa lösögonfransar.

Orangestrumpor
PVC-minikjol
Från filmen Down with love, ska illustrera tidigt 60-tal.

Stämningen från 60-talet hittar ni i filmen American Graffiti.

Typiska plagg från 60-talet
Skjortklänning blev mode.
Swagger, engelska “svängare”, trekvartslång, A-formad, vid raglanskuren jacka eller kappa med riklig vidd baktill. En förenkling av pelisse. Blev mode 1952 och hängde med i 1960-talsmodet

Detta är typiska 60- talsplagg

 • plast och lackskor och stövlar med låg klack
 • korta kjolar
 • ärmlösa klänningar
 • stora plastiga smycken
 • stormönstrat
 • A-silhuett
 • färgade strumpbyxor
 • både spetsiga och stabila klackar
 • blommor i håret
 • stora sjalar
 • knähöga stövlar
 • ingen bh
 • långa klänningar i syntet
 • långa vida kjolar och klänningar
 • jeans
 • utsvängda byxor
 • sjalett
 • solglasögon, runda i häftig färg

20130613-153546.jpg

20130613-153706.jpg

2 kommentarer

 • Elin och Anna

  Hejsan!
  Vi är två tejer som ska göra ett skolprojekt (skoltidning).
  Vi har hand om mode sidan och vi undrar om vi skulle kunna få kopiera eran bild på minikjolen och lägga in i tidningen?
  svara så snart som möjligt vi har deadline denna fredag.
  Mvh: Anna o Elin