Mode

Årets höstmode och japanska kimonos i tiden och populärkulturen

När en ny säsong nalkas är det många som tänker på hur modet kommer att se ut och det är även många som funderar på en helt ny garderob. Även om det är en helt ny säsong och ett helt nytt mode brukar det alltid vara något som är återkommande. På hösten brukar färger som orange, röd, grå och kanske andra lite mörkare toner, men ändå med färg, vara de som dominerar modet. 

Källa

Årets höstmodet bjuder på silver och naturnära färger

Årets höstmode skiljer sig inte avsevärt från de tidigare åren. Även i år är det höstens röda, orangea, gula och höstiga färger som gäller. Nu ska man också gå mot det naturnära och silver och hösten bjuder även in till den breda kavajen med ett par säckiga boots. Framförallt när det kommer till dammode. Det schackrutiga dyker även upp på catwalken samt det lite mer naturnära och silvriga. Efter att hösten försvinner och kanske snön börjar falla kommer dunjackan tillbaka och vintern gör sitt intåg. Det härliga 1970-talet är på tillbakagång och där ser vi som sagt kavajen samt det lite mer lappade och lagade, något som kännetecknar dåtidens mode. 

Kimonon i Star Wars-filmerna

Något som har kommit och gått lite under åren är den japanska kimonon. Ordet betyder “sak att bära” och är något som de allra flesta förknippar båda med landet och med kulturen. Saken är att plagget har utvecklats oerhört sen den började användas. Man tror att den har använts i ungefär tusen år och den har länge varit en klassmarkör i samhället. Idag är den ett plagg som många i Japan använder både till vardags, till fester och studenter och till lite mer luxuösa situationer. Tidigare förknippades den mycket med pengar och det var framför allt obin, det japanska skärpet, som man smyckade ut för att göra det lite finare. Vid andra världskrigets slut kom en känsla av att vilja bevara den japanska traditionen och då började också kvinnor att bära kimonon som ett sådant plagg. I västvärlden är den även känd för att vara en del av de gamla samurajerna och har därför också gjort sitt nedslag inom populärkulturen. Bland annat kan man även se flera karaktärer i Star Wars-serien bära kimonos. Flera av protagonisterna har även samurajliknande vapen och stridsstilar. 

Kampsport och OS direkt i din dator

Det japanska modet hittar du även inom sport. Framför allt inom många kamsporter som karate, judo, kendo och liknande. Det senare är också taget från de gamla samurajerna, även om man här gör strid med större träpåkar. Trots att OS, där många kampsporter finns, har slutat finns det absolut möjligheter att ändå följa sina favoritsporter online. Kolla gärna in alla dina sportspel på nätet och följ de sporter och matcher du är intresserad av. Nyligen så spelade till exempel FC Tokyo lika mot Gamba Osaka, vilket var en överraskning eftersom Tokyo hade ett odds på 2.30 att vinna Japan, mode och sport.

Photo by Lyu JackSon on Unsplash

Tre olika former av kultur som så ofta går ihop. Här på ett sätt som sätter prägel på både populärkulturen, dagens mode och även sport i alla dess former. Trots att många kanske inte känner till det kommer mycket av det modet vi har i Sverige från Japan från första början. Det kan vara värt att hålla i bakhuvudet när du prövar din kimono.

Kommentarer inaktiverade för Årets höstmode och japanska kimonos i tiden och populärkulturen