Okategoriserade

Babsan har vunnit många priser för sin kostymdesign

Lars-Åke Wilhelmsson, eller Babsan som han kallar sig i dragsammanhang, är en folklig artist och prisbelönt klädskapare. Den kostymdesign han ägnar sig åt har underhållit publik, fått skådespelare att känna sig hemma och teaterdirektörer nöjda under många år.

Gävle, staden som bland svenskarna mest är känt för den omtalade Gävlebocken som eldas upp varje år, är Lars-Åkes närmaste stad. Han växte nämligen upp i Furuvik, som ligger strax utanför. Den klassiska småstaden bjöd på många utmaningar under uppväxten. Att vara annorlunda är inte lätt i högstadieåldern, men Lars-Åke löste det genom att satsa allt på att visa sig ordentligt annorlunda istället. Det skulle inte råda några tvivel om vem han var. Istället visade han sitt rätta jag fullt ut, med alla lager. Han valde att inte vika sig för grupptrycket om att följa normerna. Redan i åttan ställde han till med dragshow och började utveckla karaktären Babsan. Den galna damen med rosa hår har vunnit svenskarnas hjärtan och blivit en del av den svenska kulturen. Faktum är att Babsan tjänar mer pengar och är mer känd än Lars-Åke Wilhelmsson själv. Genom att göra några få företagsgig kan Babsan tjäna mer än vad Lars-Åke Wilhelmsson gör som skräddare på en tredjedels år och då ska man ändå vara medveten om att han är invald i Stockholms eget skräddarmästargille.

Läsvy. Tryck på Alt + Skift + A för tillgänglighetshjälp.

Intresset för dragshow blev startskottet för kostymintresset. Att sy och skapa fantastiska kreationer är idag Lars-Åke Wilhelmssons huvudsysselsättning. Han har designat kostymerna för många olika teateruppsättningar, från Rent och Trollkarlen från Oz till Grease och Pippi Långstrump. Han lovordas av såväl publik som skådespelare och han har fått stor bekräftelse från välkända skådespelare som förklarar att hans kostymer har fått dem att hitta rätt i rollen de spelar. 

I sitt vitrinskåp hemma i Furuvik kan Lars-Åke Wilhelmsson stoltsera med flertalet Guldmasker. Det är ett kostympris som ges ut av privatteatrarna runt om i landet. Men förutom att agera skräddare åt stora teaterproduktioner ägnar han också många timmar åt att förse sitt alter ego Babsan med en stilsäker garderob. Inför showen Babsan show – Ett liv i rosa, sydde han omkring femton unika klänningar att byta till under föreställningen. Helt bortom kostymdesignen, men desto närmare teaterscenen, kommer Lars-Åke Wilhelmsson när han numera agerar skådespelare. På meritlistan hittar vi bland annat farsen Kuta och kör, som gick på Gunnebo slottsteater under sommaren 2018. I början av förra året spelade han i Eslövsrevyn.

I själ och hjärta är och förblir Lars-Åke Wilhelmsson dock en kreatör av högsta klass. I höstas hade han fullt upp med att ta fram och sy närmare 120 olika kostymer inför föreställningen La Cage aux Folles, som sattes upp av Lyriska sällskapet i Gävleborg i början av 2020. I föreställningen spelar också Lars-Åke Wilhelmsson en egen roll, denna gång i form av en annan dragshow-stjärna. Babsan får stanna hemma och vänta på nästa uppdrag.

Kommentarer inaktiverade för Babsan har vunnit många priser för sin kostymdesign