Hår

Farliga ämnen i “naturliga” hudkrämer

De ämnen vi tillför på huden tas direkt upp av kroppen och vandrar ut i blodomloppet. Så var vaksam över vad du smörjar in dig i. Ämnen du ska undvika i hudvård, finns tyvärr i hudkrämer som marknadsförs som naturliga och ren hudvård. STORT Nej på den!

I samtliga produkter nedan som är märkta “naturliga!” är vatten största ingrediens. Samtliga produkter innehåller också ämnen som uppges kunna vara irriterande eller allergiframkallande vid kontakt med hud.

Nej till Vichy rengöringsmjölk

1176505996
Rengöringsmjölk vichy säljs på apoteket. Täpper igen porerna.

Rengöringsmjölken från Vichy saluförs med att den innehåller spavatten från källan i Vichy och är fri från parabener. Vad som inte påpekas på förpackningen är att andra största ingrediensen efter vatten är mineralolja, en produkt som utvinns från petrolium och som kritiker hävdar kan täppa igen hudens porer.

 

 

 

 

 

 

Nej till Skin treat body lotion från Kicks

Skin Treat från Kicks. Innehåller farliga ämnen för kroppenPå pumpflaskan med Skin treat body lotion från Kicks står att den innehåller “pure naturell oils”. Jodå, men också butylfenyl, varav en variant anses kunna orsaka irritation och allergiska reaktioner och är listad av Europeiska Kosmetika-direktivet som allergent ämne. Dessutom ingår omdiskuterade doftämnena limonen och linalool. Lotionen har även en stor fair trade-symbol på framsidan. Fair trade-innehållet visar sig vara fem procent av innehållet. Borde inte få kalla sig FairTrade.

Nej till Body shop butter mandel

Almond body butter

Body shop skriver på sin hemsida: att deras råvaror aldrig testas på djur och produkterna är 100 procent vegetariska. Kedjans storsäljare body butter, i vår variant med mandel, innehåller vegetarisk mandelolja. Men också två omdiskuterade parabener, konserveringsmedlet fenoxietanol, som i en variant är klassad av Kemikalieinspektionen som hälsoskadlig och irriterande, farlig vid förtäring samt irriterande för ögon, plus doftämnena linalool och limonen.

Undvik Parabener

En grupp konserveringsmedel: butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben. Parabener stör hormonbalansen hos fiskar, kanske även hos människor. De vanligaste parabenerna, methylparaben och ethylparaben, är “säkra” att använda i kosmetik och hygienprodukter men att det finns osäkerhet kring propylparaben och butylparaben. (SVT- Alarm Allt fler produkter innehåller Parabener) Parabener och bröstcancer

Undvik billiga mineraloljor

Mineralolja är inte farligt för kroppen men heller inte direkt nöringsrik. Mineralolja framställs av råolja, petrolium, som är en ändlig resurs och som inte kan brytas ner av naturen. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom de är billigare och ger längre utgångsdatum än vegetabiliska oljor.

Kritiker menar att mineraloljor är dåliga för huden och täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning och förhindrar den från att ta upp vitaminer. Kan även heta mineral oil, vaselin, petrolium/petrolatum, paraffin/ paraffinum,  liquidum, propylene glycol, E 905, ozokerit (förekommer ofta i mascara), och polyisobutene (förekommer ofta i lipgloss).

 Kontrollera innehållet noga

  • Leta efter produkter som inte innehåller vatten, om du har torr vinterhy.
  • Välj produkter med vegetabiliska oljor, de är dyrare att framkalla men hjälper din hud.
  • Försöka se om växtextrakt, som står med sina latinska namn, är det som dominerar..

Källa GP