Fotbolls-EM,  Mode män

Herrmode: Fotbollsspelare och deras stil

Flera fotbollsspelare, aktiva som före detta, som har stått modell för olika modehus. Armani och Calvin Klein har samarbetat med bland annat Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, David Beckham och Fredrik Ljungberg. Men hur är det egentligen med spelarnas eget sinne för stil? Det är en sak om en stylist hjälper till att välja kläder. Det är en helt annan när det är spelarna själva som står inför klädvalet, och några är bättre på att sätta ihop sina outfits än andra.  

Några av de värst klädda

Ibland kan en kändis ha oturen att bli fotograferad i en outfit som de slängt på sig för att gå att handla, men det behöver inte betyda att de har dålig känsla för stil. Det är istället dem som har blivit fotograferade på evenemang i ifrågasattbara klädval som hamnat på listorna över de sämst klädda. 

En av dessa är Lionel Messi, som anses vara en av världens bästa fotbollsspelare. Anledningen till att han har hamnat på dessa listor är för att mode- och livsstilstidningar flertalet gånger har påpekat hans färglösa klädval. Andra spelare som har funnits med på listorna är Neymar och El-Hadji Diouf. De har ofta på sig dyra märkeskläder, men resultatet blir inte snyggt för det. 

Av någon anledning brukar flera brittiska fotbollsspelare listas bland de värst, eller snarare tråkigast, klädda. Wayne Rooney och Paul Scholes kritiserades ofta för att de alltid valde att bära jeans och luvtröjor, vilka varken har särskilt smickrande passform eller design. En annan spelare som har en liknande stil är Dele Alli. Alli spelar i laget Tottenham Hotspurs i Premier League. Klubben tränas sedan november av José Mourinho, som ofta anses välklädd, och enligt nyhetsrapporter om betting Premier League har hans ankomst välkomnats av lagets spelare. Oddset för att Tottenham slutar bland de fyra bästa i den brittiska ligan är 3.75.

Och de bäst klädda

Det är däremot inte alla brittiska fotbollsspelare som uppges sakna stil. En av de som bekräftar undantaget är David Beckham. Trots att han har en fru som är modedesigner har han en egen stil. Han brukar blanda det klassiska brittiska herrmodet med moderna inslag. Flera gånger har han blivit utsedd till Storbritannien, och världens, bäst klädda man. Andra spelare som har hyllats för sin stil är Kylian Mbappé, som spelar för franska PSG. Hans stil har beskrivits som stilren, avslappnad och minimalistisk. Två spelare som gärna klär upp sig och som ofta ses i kavaj är Sergio Ramos, som spelar i Real Madrid, och Cristiano Ronaldo, som spelar i Juventus. Även svenska spelare är kända för sin stil. 2019 utsåg tidningen Café Djurgårdsspelaren Erik Berg till Sveriges bäst klädda man. Han tilldelades priset både på grund av sin stil men också för sin syn på hållbart mode. Bergs stil har beskrivits som är en blandning av streetwear och klassisk kavaj, med både feminina och maskulina inslag.

Det finns ett talesätt som säger att stil inte kan köpas för pengar, och för fotbollspelare verkar det stämma i vissa fall. Samtidigt är det upp till bäraren att bestämma vilka kläder hen trivs bäst i, oavsett vad alla andra tycker.

Kommentarer inaktiverade för Herrmode: Fotbollsspelare och deras stil