Hållbarhet,  Övrigt

Låt ekonomin synas i klädvalet

Svenskarna lånar som aldrig förr, vilket straffat sig för de som vill ta sig in på bostadsmarknaden. Förstagångs bostadsköpare får amorteringskrav som heter duga.

Min pappa tjatat alltid på mig att man ska köpa och äga, inte låna. Därför blev jag fundersam när han nu svängt om och kör leasing på bil istället för att köpa. Han gav mig råder att hyra lägenhet istället för att köpa med mitt ex, skönt när vi gjorde slut men oflyt att han tjäna en halv miljon på vårt boende och jag bara betalade. Därefter bildade jag egen uppfattning om ekonomi. Det borde alla göra, speciellt tjejer!

Till skillnad från min far så är jag shopaholic, inte beroende, men jag gillar snygga, nya saker. Jag gillar också att sälja. Så när jsg säljer på Facebook eller tradera blir jag så förvånad av att folk tingar saker som de sen inte har råd att handla “förrän barnbidraget” kommit. Barnbidraget ska väl inte gå till en lampa eller matta.. vad tusan är det för fel på folk? Har de aldrig hört talas om buffert? Med handen på hjärtat är det inte så knapert hemma hos oss, men det klart jag kollar på prislappar och jämför priser. Men lika viktigt är det att jämföra lånevillkor, för du behöver ta lån i livet till hus, bil och utbildning. Har du lån, kolla på att samla lånen, se connector, för bättre ränta. Du behöver också se över fasta utgifter, kolla så att du har bra prissättning från elavtal, tv, försäkringar.

Jag hade en tjejkompis som tog lån för att köpa möbler. Ingen bra grej! Billån bör undvikas men bil behöver man. Möbler får man tigga ihop eller skaffa billigt tills man har pengar.

Varför tjejer ska bilda sig en uppfattning av ekonomi är för att man inte ska bli lurad. Män handlar – kvinnor handlar. Men vi handlar olika saker. Män handlar oftast dyrare saker, färre saker ( de är nog dummare än tjejer för de tar en produkt oftast utifrån magkänsla och märke). Kvinnor handlar i regel mer saker – billigare. Jämför och (köper, säljer, byter, lämnar tillbaka) saker som inte passade. Så gå inte på myten om att kvinnor handlar mer än män eller oviktiga saker, bullshit! Stå upp för er själva och kräv er ekonomiska rätt i förhållandet. Man kan till och med gå till en familjejurist (eller bankman)och ta ekonomisk snack med utomstående för att bilda uppfattning om ekonomisk jämnställdhet i förhållandet.

 

Nu lägger jag pengar på märkeskläder

Själv tänkte jag uppdatera min stil ett snäpp och handla högre kvalité och märkeskläder och mindre mängd. Skaffa mig en såkallad jobbiniform. Alltså för att underlätta vardagen köra en Steve Jobs och alltid köra samma stil på kläderna. Det spar tid, pengar och miljön på sikt.

Ginas molly byxor blir helgplagg ( bra budgetjeans) och strumpbyxor och kostymkjol blir standard med pumps och blus/kofta. Våra kläder är första intrycket om vilka vi är – de förmedlar våra ambitioner i jobbet och vilka vi vill vara. Vad säger dina kläder om dig?

Har ni tankar kring ekonomi och shopping?

Kommentarer inaktiverade för Låt ekonomin synas i klädvalet