50-tals modet

Så var man klädd på 50-talet. En guide till 50-tals modet.

Modet på 50-talet dominerades av två skolor, modet från exklusiva modehus (haute couture) samt det nyuppståndna tonårsmodet. Typiska 50-tals kläder.
Damerna hade på sig dräkt med matchande handväska, bar välkammad knutfrisyr och pärlclips i öronen.De vuxna och etablerade männen bar grå kostym, Kritrandig kostym, slanka byxor som slutade vid anklarna. Sidbena, vattenkammad. Ungdomsmode: snusnäsduk om halsen, platta ballerina skor som var målade i rutigt randigt, prickigt. Unga kvinnor bar axellös klänning, med korsettliv och stor vidd i kjolen.

Det kvinnliga modet på 50-talet.

Svart stråhatt, Lindex
Svarta långa handskar
Pärlhalsband och gärna clipsörhängen

Sko, Nelly

Männen på 50-talet
Likså männen var välklädda. De hade på sig grå, glencheckrutig eller kritrandig kostym och till den hade man vit skjorta och diskret mönstrad slips. Kavajerna var rymliga och raka. På fritiden kunde man ha amerikansk fritidsjacka, midjekort och blusad i ryggen, med axelbredd och smala slag som kunde vara i beige, tomatröd, marinblå eller kanariegul. Benvidden på långbyxorna var avsmalnade och byxornas längd var precis till ankeln. Håret var oftast sidbenat vattenkammat.

Modehusen, haute couture, bomstertid
Modehus som Dior, Givenchy, Lanvin och Belenciaga blomstrade på 50-talet. Kläderna var av högsta kvalitet och var exklusiva i små upplagor. “High fashion” var endast för rika. 1954 kom chaneldräkten. Korsetterna tyckte man att det var något som var onödigt och överdrivet. Kvinnorna bar gärna dräkt, silhuett med smal midja och vid kjol. Till det stråhatt, skor med stilettklack, pärlhalsband och stora pärlor i örsnibbarna. Långa handskar. Strumpbyxor i nylon & silkesnylon. Dräkter med ballongkjolar och ballongarmar.

Detta hade man på sig på 50-talet:

 • hatt
 • handskar
 • cape
 • skor med smal klack och spetsig tå
 • dräkt med matchande väska
 • vippiga kjolar med tyll
 • pärlhalsband och örhängen
 • ballerinaskor
 • axellös, armlös klänning
 • strumpbyxor med söm
 • sidenscarf
 • korsett, bh
 • höfthållare
 • uppkavlade jeans
 • duffel
 • capribyxor
 • polotröja
 • breda skärp

Klänning 50-tals influerad klänning

Stumpbyxor med söm och strumpebandshållare
Även om man på 1950-talet lanserades de första strumporna utan söm, så ansågs sömen vara erotisk och framställde lite korta eller lite kraftiga ben i en fördelaktig dager. Så strumbyxor med söm var populärt. Har du inga strumpbyxor med söm kan du göra som damerna på 40-talet gjorde. Nämligen rita en sömn på baksida ben med en ögonbrynspenna.

Det viktigaste på 60-talet var att man skulle vara prydlig och fin vid alla tillfällen. Vitkigt att skor, väska, kläder och huvudbonader skulle matcha.

Huvudbonader
Kvinnan behövde alltid bära sarig på huvudet (huvudbonaden för dem).

Ungdomsmode på 50-talet
50-tals modet kantas av den ungdomskultur som började växa fram under detta årtionde. Nya ungdomskulter som greasers, rockers och Teddy Boys började växa fram i England. Ungdomsmodet i USA följde i spår med den populära filmen “The West Side Story”. Ungdomskulturen ansågs av vuxna vara osund och grund för kriminalitet.

Ungdomsmodet
Det kunde vara kjolar i engelsk brodyr eller rutig bomull med bollfrans i kanten, vadlånga manchesterbyxor och resårskärp, skjortblus kantad med brodyr och uppfälld krage, snusnäsduk om halsen, platta ballerina skor som var målade i rutigt randigt, prickigt. Sidenscarf som var knuten runt väskhandtaget, platta ballerina skor, jumperset, skjortblus, snäv kjol samt lagom med smink.

Kroppsform ideal
Formidealet för ungdomar var kurvig och bystig som Marilyn Monroe eller smal och slank som till exempel Audrey Hepburn. I sverige var Anita Ekberg en stilikon. Siluetten var oavsett att man skulle ha en smal midja och framhävande kvinnliga former. Korsett, behå och höfthållare hjälpte till att hålla allt på plats.

Collegstilen, som längre fram hette “preppy look”. Tröja med skolnamn, veckad kjol, klubbkavaj med skolemblem, jeans med benen uppkavlade på halv stång och halsduk som skräp, strumpor eller sockor med rullade kanter, tiocentare loafers som var fastklämd i springan på ovanlädret.

(Preppy är t.ex. Fin skolblazer eller kavaj med klubbmärke, khakibyxor med pressveck, cardigan, slipover eller collegetröja med skolmärke, loafer eller sneaker samt tubsockor. Tigrerad skjorta med vit krage är ej heller sällsynt. Frisyren var ofta en s.k. Hjälmfrisyr. Preppy anses även produkt en mera artig gestaltning av modsmodet.)

Mode för pojkflickan och unga killar på 50-talet
Pojkflicka kunde man också se ut som precis som killarna med rutig skjorta av upprullade ärmar, sweatshirt och jeans. Eller så bildades gäng som kunde hetta knuttar eller dixie, vilket handlade om vem som höll på artister som Tommy Steele eller Elvis Presley. Dixie stilen var duffelcoat med träknappar, grå flanelbyxor, skor med traktorsula och frisyren som var utväxt och snedkammad pannlugg, tjejerna hade hästsvans eller axellångt hängande hår. Den andra gänget, knuttar hade spättor som bar helst svarta jeans och läderjacka och de rullade upp ärmarna på T-shirten upp mot axelkulan och en cigarettpaket.

Beatnik – Svarta kläder
I slutet kom en ny stil som en förlängande gren på ungdomsmodet, beatniksmodet. Beat-kulturen var en rörelse av författare som hade förkärlek till modern jazz. Kännetecken i kläder för beatniken var handgjorda sandaler, svart, svart, svart. Svart höghalsade tröjor, svarta baskrar och svarta åtsittande byxor.

Typiska plagg på 50-talet
Scarfs runt halsen
Sjalett med knyte i nacken.

20130613-153246.jpg

10 kommentarer