Övrigt,  Övrigt

Svt visar en fruktansvärd dokumentär om fotbolls-em

Svt visar idag, tisdag, 22.00, en fruktansvärd dokumentär med temat ” skulle du åka till fotbolls-em “. De visar fans som slåss, kastar stenar på polis, misshandlar. En del av att vara fans är att förolämpa motståndarna. De polska supportrarna ropar hejaramsor som förolämpar judar. En skylt stod ” judarna ska gasas”.judar i detta fall blir en synonym för motståndarlaget. Graffitimålningar hyllar ” vit region” och skriver välkomna till helvetet. Meddelanden som möts av fotbollsfan på tågstationen.

Många ropar apljud till spelare med mörk hudfärg. Rasistiska symboler har länge pågått i polsk fotboll både bland spelare och fans.

Funktionärer i Polen har fått utbildning i att känna igen rasismen och därmed kunna representera ett Polen som inte står för rasismen.

Utanför arenorna kan det bli mycket farligt för utomstående fans.

Kiev då? UEFA sägs ha nolltolerans mot rasism. Dock visar dokumentären att det förekommer rasism mot spelare i Ukrainas lag också, av de ukrainska fansen. Nazisthälsningar är vanligt i hejaropen från de ukrainska fansen. På metalist-stadium gjorde 2000 fotbollsfan hitlerhälsning. Under intervju visar de hakkors, och symboler från andra världskriget. De visar öppet att de inte gillar en mörkhyad spelare i laget. De pratar om fosterlandet och att bevara den egna rasen.

Huliganerna är tränade i hur man använder vapen och hur man slåss. De är tränade för att utföra våld på gatan.

UEFA har satt upp säkra områden för utländska att vistas på. Under första matchen i EM blev det slagsmål mellan de båda lagen och även inom de egna hemmafansen. En grupp ukrainska huliganer gick på indiska ukrainska fans, ingen polis eller funktionär ingrep.

Kommentarer inaktiverade för Svt visar en fruktansvärd dokumentär om fotbolls-em